Autori: Anita Razum , Danijela Greganić

Ustanova zaposlenja: KBC Sestre milosrdnice, Zagreb

Ključne riječi: Centralni venski kateter, infekcije, tegaderm Chg

Kongres/Simpozij: ”5. Međunarodni kongres HDMSARIST-a” i ”8. Međunarodni kongres WFCCN-a”

Mjesto i vrijeme održavanja: Šibenik, 12.-15. travnja 2012. godine

Postavljanje centralnog venskog katetera mora se shvatiti kao operativni zahvat jer se ovim postupkom krvožilni sustav spaja s vanjskim svijetom jednom vezom koja ne može biti sterilna.
Vrlo velik postotak infekcija povezanih s upotrebom katetera naglašava važnost pravilnog pristupa i njege katetera, za što je iznimno važna edukacija zdravstvenog osoblja. Uvažavanjem protokola i načela rada te vođenjem dokumentacije, medicinska sestra kao član zdravstvenog tima pridonosi prevenciji infekcija kao i drugih neželjenih komplikacija .
Najveća briga u prevenciji infekcija jest kako smanjiti rizik od infekcija povezanih s upotrebom intravaskularnih katetera.
Tegaderm CHG proziran je povoj, posebno kreiran s ciljem smanjenja kožne flore koja je najčešći izvor infekcije krvotoka kod upotrebe centralnih venskih katetera.
Koža je najveći epitelno vezivni organ ljudskog tijela te sadrži različite mikroorganizme.
Bakterijsku floru kože dijelimo na trajnu (s. epidermidis, corynebacterium) i prolaznu (s. aureus, pseudomonas spp, enterobakterije).
Tegaderm CHG pruža antimikrobno djelovanje direktno na ubodno mjesto, kako bi se suzbila kožna flora. Proziran je te dozvoljava kontinuirano vizualno promatranje ubodnog mjesta.
Može ostati na ubodnom mjestu do sedam dana, što je potreba za promjenom povoja manja, to je niža vjerojatnost rizika od infekcije.
Cilj ovog predavanja nam je da pokažemo kako smo upotrebom Tegaderm CHG-a smanjili broj infekcija uzrokovanih korištenjem centralnih venskih katetera, a samim time i smanjili korištenje rezervnih antibiotika i skratili dužinu hospitalizacije.