Milena Škvorc, Suzana Krsnik, Mira Šimunić

ŽB Čakovec

interkostalna neuralgija, interkostalni kateter, primjena anestetičke mješavine u kućnim uvjetima

''9. Međunarodni kongres HDMSARIST-a''

Šibenik, 04.-07. travnja 2016. godine

Uzimajući u obzir nove metode u liječenju interkostalne neuralgije kao dio postupaka koji se provode u ambulanti za liječenje boli, Županijske bolnice Čakovec cilj nam je bio prezentirati liječenje boli primjenom interkostalnog katetera. Kroz prikaz slučaja objašnjena je učinkovitost primjene interkostalnog katetera kod pacijenta K.Z., 61 godina koji boluje od postoperativne interkostalne neuralgije. Bolovi su započeli nakon operacije neoplazme pluća (odstranjen gornji plučni režanj). Bol se javlja ubrzo nakon zahvata u području
operativnog reza lijevo interkostalno, sa osjetom žarenja, pečenja, sijevanja u inervacijskom području interkostalnog živca i bolesnik bol ocjenjuje brojem 8 prema VAS za ocjenu boli. Uzimao je jednu tabletu Zeldiara na dan koja simiruje bol u narednih 3-4 sata. Pacijentu se preporuči postavljanje interkostalnog katera. Sam kateter se postavi između 8 i 9 rebra te subninira pod kožu prema abdomenu. Aplicira se 0,75% Ropivacaine i bol se znatno smanjuje. Složi mu se mješavina 0,37% Ropivacaina/10-12 sati za primjenu u kućnim uvjetima. Na kontrolnom pregledu kroz pet dana pacijent bol ocjenjuje s brojkama 1-2 na VAS za ocjenu boli. Preporuka je nastaviti s primjenom mješavine 0.37% Ropivacaina na 12/sati ili kod pojave jačih bolova,te uzimanje peroralnih analgetika(Tramadol 37mg/325mg paracetamola-Doreta,Zaraceta)kod bolova u ramenu.Prilikom treće kontrole pacujentu se odstrani interkostalni kateter uz daljnju preporuku uzimanja peroralne terapije(Tramadol 37/mg/325mg paracetamola).

ZAKLJUČAK
Aplikacija katetera u svrhu lječenja boli u pacijenata s teškom neuralgijom, i samim time im se omugučava kontrola boli u kućnim uvjetima. Smanjuje se odlazak pacijenta u ordinacuju primarnog liječnika što smatramo velikom prednošću za samoga pacijenta i njegovu obitelj. Također je naglasak na edukaciju same obitelji u pristupu pacijentu s apliciranim kateterom. Ova metoda ima veoma značajnu ulogu kod kroničnih bolni stanja u svrhu smanjenja psihološkog distresa koji prati kronična bolna stanja. Važna je selekcija pacijenata i nova klinička istraživanja koja će omogućiti daljni napredak ovom metodom liječenja.

preuzmi dokument