Seničar Ana, Danijela Prugovečki

Oddelek za anesteziologijo, EIMOS in terapijo bolečin Splošna bolnišnica Celje - Slovenija, KB’’Sestre milosrdnice’’, Zagreb

zdravstvo, mobing, prisutnost, zakon o radu, prevencija

''4. Međunarodni kongres HDMSARIST-a''

Šibenik, 14.-17. travnja 2011. godine

Istraživanje na temu mobinga u zdravstvu, koje je napravljeno među zdravstvenim djelatnicima u Sloveniji i Hrvatskoj, pokazalo je da mobing u zdravstvu prisutan. Tu je, prisutan je, događa se nama i našim suradnicima. Možda se i meni događa. Ne stvarajmo lažnu sliku da je naše radno okruženje ugodno i nema mjesta nasilju, da se u svakom segmentu poštuje naše dostojanstvo, da su nam pruženi svi uvjeti za kvalitetan i dobar rad. Zatvaranje očiju pred istinom neće nam pomoći pri riješavanju mobinga na poslu.Počinjemo ga riješavati onda kada ga prepoznamo i o njemo progovorimo i damo mu ime: patnja, nasilje ili mobing-svejedno, jer posljedice su zastrašujuće. To je smanjenje produktivnosti, smetnje pri koncentraciji i sjećanju, strah pred neuspjehom, krizne psihičke situacije, nervoze, depresije, smetnje u socijalnim odnosima, trend neprimjetnog ponašanja, pad imunološkog sustava, pojavnost tumora pa čak i smrt.
Da bi spriječili posljedice mobinga progovorimo o situacijama koje dokazuju mobing, pišimo dnevnik o tim događajima i prikupimo što više dokaza.
Revidirani zakon o radu regulira pitanje mobinga. Poslodavac ima zakonsku obvezu zaštiti svoje zaposlenike od svih negativnih posljedica koje mogu utjecati na njegovo zdravlje-također, mora zaštititi njihovo dostojanstvo.
Da li je to stvarno tako?

preuzmi dokument