Đurić D., Gulan Harcet J., Grdić A., Salečić M., Božić B.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu

koncentrat opranih eritrocita, kontrola kvalitete, intrauterina transfuzija

''9. Međunarodni kongres HDMSARIST-a''

Šibenik, 04.-07. travnja 2016. godine

Uvod
Koncentrat opranih eritrocita sa smanjenim brojem leukocita (KOE/ SBL) je pripravak dobiven višestrukim pranjem koncentrata eritrocita sa smanjenim brojem leukocita (KE/ SBL) u izotoničnoj otopini 0,9 %-tnog NaCla. Uloga kontrole kvalitete kod ove vrste pripravka je osigurati što veću sigurnost transfuzijskog liječenja s obzirom da je jedna od indikacija za primjenu tog pripravka i intrauterina transfuzija (IUT). U skladu s tim, provodi se 100%-tna kontrola opranih eritrocita.

Ciljevi
Preciznim radom djelatnika te validiranom i održavanom opremom u Odjelu za kontrolu kvalitete zadovoljavaju se specificirani zahtjevi u visokom postotku. Indikacija za primjenu opranih eritrocita je korekcija anemije kod bolesnika koji na transfuzijsko liječenje reagiraju febrilnim i/ ili alergijskim reakcijama, a istovremeno se sprječava imunizacija HLA antigenima. Oprani eritrociti indicirani su i u liječenju bolesnika s paroksizmalnom noćnom hemoglobinurijom te kod bolesnika s AIHA uzrokovanom hladnim protutijelima i kliničkim znakovima hemolize. Jedan od glavnih ciljeva je odgovoriti pozitivno na zahtjev korisnika kada su u pitanju određeni parametri koji olakšavaju provođenje transfuzijskog liječenja (vrijednost hematokrita u KOE/ SBL za intrauterinu transfuziju je 0, 7-0, 85 te vrijednost hematokrita za ostale indikacije 0, 65-0,75).

Metode
Svi proizvedeni pripravci podliježu kontroli volumena, hemoglobina i hematokrita na hematološkom analizatoru CELL Dyn Ruby dok se ostatni proteini, postotak hemolize i sterilitet određuju u minimalno 4 doze mjesečno.

Rezultati
Kontinuirana kontrola kvalitete tijekom proizvodnje, a prije izdavanja pripravaka pridonosi rezultatima koji su unutar specificiranih zahtjeva. U 2015.godini ukupno je kontrolirano 116 pripravaka opranih eritrocita (10 pripravaka za IUT i 106 pripravaka za ostale indikacije). Postotak zadovoljenja zahtjeva za IUT je iznosio 70, 00 %, a za ostale indikacije 99, 06 %.

preuzmi dokument