Ksenija Đođ, Marina Ribarić

OB Koprivnica

starija životna dob, pacijenti, demencija

''8. Međunarodni kongres HDMSARIST-a''

Šibenik, 23.-26. travnja 2015. godine

Demencija je gubitak postoječih, stečenih intelektualnih sposobnosti.Iako do nje može doći u svakoj životnoj dobi, najčešća je u starosti, rijetka kod mlađih osoba. Intelektualna funkcija nije samo jedna jednostavna funkcija, nego mozaik međusobnozavisnih i još neobjašnjenih sposobnosti.Tu ubrajamo sposobnosti upamćivanja i sa njim povezanih mogućnosti učenja novog materijala, rješavanja problema, apstraktnog mišljena, verbalnih sposobnosti, aritmetičkih sposobnosti, rasuđivanja i procjene.
Procjenu promjene intelektualnih funkcija otežava činjenica da svaka od nabrojenih sposobnosti može biti znanto izmjenjena i drugim faktorima koji nisu organske prirode; kulturnim utjecajima sredine, obrazovnim mogućnostima, emocijama i voljnim akcijama.
Kronični psihoorganski poremećaji odlikuju se uglavnom postupnim razvojem koji traje mjesecima a stvaraju se trajne promjene cerebralnih funkcija.U nekim slućajevima moguće je otkriti uzrok i započeti liječenje (progresivna paraliza) ali izlječenje nikad nije potpuno.
Demencija nije normalni dio starenja i ne poznaje ekonomske, društvene, etničke ni zemljopisne granice.Iako će svaka osoba iskusiti demenciju na svoj način, zajedničko im je to što se oboljeli ne mogu brinuti sami za sebe, trebat će im pomoć u svim dijelovima svakodnevnog života i osobita pomoć kod liječenja drugih bolesti i rehabilitacije. Ireverzibilna je ako je uzrokovana bolešću ili ozljedom. Može biti reverzibilna ako je izazvana
alkoholom, drogama, hormonskom ili vitaminskom neravnotežom ili depresijom...

preuzmi dokument