Emanuela Marcucci, Mario Dugonjić

Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, Klinički bolnički centar Rijeka, Klinika za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli, Klinički bolnički centar Rijeka

Prikaz slučaja: traumatska ozljeda mozga i HBOT

''14. Međunarodni kongres HDMSARIST-a''

Šibenik, 24.-27. lipnja. 2021.

Traumatska ozljeda mozga (TBI) i moždani udar glavni su uzroci oštećenje mozga, ali i vodeći uzrok smrti te invalidnosti u općoj populaciji. Ne postoji učinkovito liječenje / metabolička intervencija u svakodnevnoj kliničkoj praksi za bolesnike s TBI-om. Dosadašnja klinička ispitivanja favoriziraju hiperbaričnu oksigenoterapiju (HBOT) kao obećavajuću sigurnu terapijsku strategiju za pacijente s TBI-om. Nedavna istraživanja izvijestila su da HBOT može inducirati neuroplastičnost što dovodi do značajnog neurološko poboljšanje u bolesnika nakon ozljede mozga.
Hiperbarična oksigenoterapija (HBOT) je terapija 100% -tnim kisikom pod povećanim atmosferskim tlakom. Na taj način sadržaj otopljenog kisika u plazmi se linearno povećava nakon što je hemoglobin 100% zasićen. Takav kisik, otopljen u plazmi, može se upotrijebiti lakše nego onaj vezan za hemoglobin što omogućava dostavu kisika u tkiva čak i u odsustvu crvenih krvnih stanica. Stoga, HBOT povećava sposobnost nošenja kisika u krvi što uveliko povećava difuziju kisika u tkiva te smanjuje učinak cerebralne vazokonstrikcije, kao i edem mozga, a samim time i intrakranijalni tlaka.
U ovom radu opisan je slučaj 24-godišnjeg pacijenta s teškom ozljedom mozga kao posljedicom ozljede u automobilu s nepokretnim objektom. Pacijent je zaprimljen 25.7.2020. godine u Klinički bolnički cenata Rijeka na Odjel Intenzivnog liječenja. Liječenje hiperbaričnim kisikom započelo je 4.8.2020. Provedena su 22 tretmana HBOT koje je pacijent podnio bez teškoća sa značajnim oporavkom kognitivnih i motoričkih funkcija.
Ključne riječi: traumatska ozljeda mozga, hiperbarična oksigenoterapija

preuzmi dokument