Autori: Veronika Miljanović Vrđuka, Mirjana Kakša

Ustanova zaposlenja: KBC Sestre milosrdnice, ZAGREB

Ključne riječi: nedonošće, nekrotizirajući enterokolitis, perforacija crijeva

Kongres/Simpozij: ”5. Međunarodni kongres HDMSARIST-a” i ”8. Međunarodni kongres WFCCN-a”

Mjesto i vrijeme održavanja: Šibenik, 12.-15. travnja 2012. godine

Nekrotizirajući enterokolitis (NEC) teška je i po život opasna gastrointestinalna bolest novorođenačke dobi koja se najčešće javlja u nedonoščadi, posebno one nedonoščadi ispod 1500gr porodne težine. Od svih hitnih stanja vezanih uz gastrointestinalni trakt u novorođenačkoj dobi, NEC je najčešći i najvažniji. Etiologija nastanka nije u potpunosti razjašnjena a smatra se da je multifaktorijalna. Klinički simptomi, naročito u početku, nisu specifični a bolest pokazuje kontinuirano napredovanje od blage abdominalne distenzije sa benignim ishodom do peritonitisa, šoka i fulminantne bolesti sa fatalnim ishodom. Klinički se bolest može podijeliti u tri stadija.
Liječenje bolesti se provodi konzervativno i kirurški. Konzervativno liječenje je kompleksno i ovisi o stadiju bolesti, obuhvaća antibiotsku terapiju, totalnu parenteralnu prehranu te intenzivno liječenje hemodinamske i elektrolitske nestabilnosti. Kirurško liječenje je indicirano kod perforacije crijeva ili gangrene crijeva.
Liječenje ovako teških pacijenata provodi se u jedinicama intenzivnog liječenja djece te zahtijeva posebnu skrb i pažnju medicinskih sestara. Takvo dijete je vitalno ugroženo, smješteno u inkubatoru, na mehaničkoj ventilaciji, a zbog svoje nedonešenosti je podložno rizicima nastanka brojnih komplikacija. Operativni zahvat dodatni je veliki stresor za dijete te je postoperativni opravak kompliciran i težak.