Nataša Gojak, Snježana Tuđina, Mirjana Meštrović, Jelena Slijepčević

KBC Zagreb

smrt mozga, potencijalni donor, sestrinska skrb

''9. Međunarodni kongres HDMSARIST-a''

Šibenik, 04.-07. travnja 2016. godine

Sestrinska skrb za potencijalnog donora organa i tkiva izrazito je složen i zahtjevan proces koji se ne temelji samo na specifičnom znanju i složenim vještinama već mora imati uporište u emocionalnoj zrelosti, visokim profesionalnim i moralnim standardima svakog zdravstvenog djelatnika koji neposredno sudjeluje u procesu zbrinjavanja potencijalnog donora.

Koncept smrti mozga nije uvijek jednostavno objasniti medicinski obrazovanim osobama, a osobito je teško to pojasniti laicima. Smrt mozga je nepovratni gubitak svih moždanih funkcija i funkcija moždanog debla. Jednom kada je utvrđena smrt mozga, ona znači smrt pojedinca. Upravo, to stanje kada je mozak mrtav, a srce još uvijek kuca, kod obitelji potencijalnog donora izaziva dvojbe i nameće mnogobrojna pitanja. Stoga je od presudne važnosti komunikacija s obitelji koja se mora temeljiti na empatiji, pružanju podrške i razumijevanju.

Smrt mozga dokazujemo kod pacijenta koji su pretrpjeli masivne, ireverzibilne ozljede mozga pri čemu etiologija smrti mozga mora biti poznata, jasna i potvrđena. Osnovni znakovi koji ukazuju na smrt mozga uključuju duboku komu, odsutnost motorne reakcije na jaki bolni podražaj, odsutnost refleksa moždanog debla, odsutnost spontanog disanja (apneja), hemodinamsku nestabilnost, hipotermiju, poremećaj elektrolitskog i hormonskog statusa.

Stoga je neophodno da o potencijalnom donoru skrbi dobro educirana medicinska sestra s višegodišnjim stažem u jedinici intenzivnog liječenja koja će u vrlo ranoj fazi znati prepoznati znakove koji ukazuju na odumiranje moždanih funkcija, provoditi intervencije s ciljem održavanja normotenzije ( sistolički krvni tlak ≥ 100 mm Hg), normotermije, euvolemije, eucapnije ( PaCO2 35-45 mmHg) i odsutnosti hipoksije.

Darivanje organa je altruističan čin, a skrb za potencijalnog donora mora se provoditi s dostojanstvom i poštovanjem.

preuzmi dokument