Šantić Ž., Cipek V., Kovačević S., Lubina Ž., Maglov Č., Topić Šestan P., Kokotović Z., Jukić I.

Hrvatski zavod za tranfuzijsku medicinu

centralizacija, reorganizacija transfuzijske službe, dobrovoljni davatelji krvi

''9. Međunarodni kongres HDMSARIST-a''

Šibenik, 04.-07. travnja 2016. godine

Uvod
Sredinom 2008. godine, centralizacijom – reorganizacijom transfuzijske službe RH, počelo je okrupnjivanje i smanjivanje broja transfuzijskih centara koji prikupljaju krv sa 21 na 9. Od toga HZTM je preuzeo 7 transfuzijskih centara (Sisak, Bjelovar, Koprivnica, Nova Gradiška, Požega, Karlovac i Ogulin). Cilj reorganizacije je racionalizacija, ujednačenost rada, povećanje broja davatelja krvi, što sve na kraju rezultira kvalitetnijim liječenjem.

Metode
Podaci o broju prikupljenih doza krvi od dobrovoljnih davatelja koji su pristupili akcijama darivanja krvi dobiveni su iz informatičkog sustava (e-Delphyn – nacionalni informatički sustav transfuzijske službe u RH).

Rezultati
Prije centralizacije 7 transfuzijskih centara (koji su prikupljali krv od davatelja) izvadilo je 14 388 doza krvi. 2015. (4 godine nakon potpune reorganizacije od strane HZTM i preuzimanja tih 7 centara) na tim je područjima prikupljeno 21 717 doza, što je za 7 329 (51 %) doza više.
Uspostavom dovoljnog broja redovnih akcija i dobrom organizacijom u suradnji sa Crvenim križem (povećanje broja postojećih i otvaranje novih terena, uz prilagodbu radnog vremena i poboljšanje uvjeta za rad) iz godine u godinu povećava se broj darivatelja krvi. 2007. godine HZTM je prikupio ukupno 70 662 doze pune krvi. 2015. taj se broj povećao na 102 971, što je 55 % od svih izvađenih doza u RH.

Zaključak
Centralizacija - reorganizacija transfuzijske službe u RH, koja se odnosi na HZTM, vrlo brzo dovela je do porasta ukupnog broja izvađenih doza krvi, a time i do unapređenja davalaštva krvi.

preuzmi dokument