Ana Marija Macan, Terezija Kostantinov

KBC Zagreb

novorođenče, bol, kontrola

''9. Međunarodni kongres HDMSARIST-a''

Šibenik, 04.-07. travnja 2016. godine

Invazivni dijagnostički i terapijski postupci postali su sveprisutni u suvremenoj medicinskoj praksi pa tako i u neonatologiji. Izloženost boli u jedinici intenzivnog liječenja novorođenčadi smatra se glavnim izvorom stresa za djecu i njihovu obitelj. Dokazano je da ponovljena izloženost novorođenčeta, a naročito nedonoščeta bolnim podražajima može imati neposredne pa i dugoročne posljedice na neurorazvoj djeteta. Posljednjih godina došlo je do značajnog povećanja interesa za prepoznavanje i suzbijanje boli u novorođenčeta. Danas se bol tretira kao peti vitalni znak i procjena boli treba biti uključena u svaku procjenu vitalnih znakova. Optimalno upravljanje boli zahtjeva od zdravstvenih djelatnika stručnu procjenu boli, što kod novorođenčadi može biti posebno teško jer oni ne mogu verbalizirati bol. Zato pristup mora biti multidimenzionalan, obuhvaćajući mjerenje fizioloških i bihevioralnih pokazatelja boli. Glavni cilj procjene boli je rano prepoznavanje boli, u svrhu smanjenja neposrednih i dugoročnih posljedica koje bol može izazvati.

Liječenje boli:
- Nefarmakološko tretiranje boli
- Farmakološko tretiranje boli: lokalni analgetici, sistemskoj analgeziji

Cilj rada: Poboljšati znanje o potrebi primjene smjernica za kontrolu boli u jedinici intenzivnog liječenja novorođenčadi, rutinskim procjenjivanjem boli, integriranjem najpovoljnije skale za procjenu boli u svakodnevnom radu i provođenjem analgezije prilikom invazivnih postupaka.

Metode rada: Zbog nemogućnosti verbalizacije, procjenu stupnja boli kod novorođenčadi radimo na osnovu već spomenutih parametara (fizioloških i bihevioralnih) svrstanih u skale boli na osnovu kojih se pomoću numeričkih vrijednosti iskazuje jačina boli.

Zaključak: Unatoč značajnom napretku u kontroli boli, istraživanja u kliničkoj praksi još uvijek pokazuju da postoje praznine između znanja i prakse i da novorođenčad još uvijek doživljava mnogo bolnih postupaka. Sustavni pristup u provedbi točno određenih smjernica značajno bi poboljšao kontrolu boli u jedinicama intenzivnog liječenja novorođenčadi.

preuzmi dokument